0

Hvidløgskylling med citron og timian, bagte rodfrugter og tzatziki

Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Rodfrugter: Skræl rodfrugterne (fx gulerødder, rødbeder og pastinakker), skrub kartoflerne og skær dem alle i ensartede tern - hvis du vælger rødbeder, skal de holdes for sig selv hele tiden, så farven ikke smitter af på de øvrige ingredienser. Vend med olie, salt og peber og bred det hele ud på en bageplade. Sæt dem i en 200 grader varm ovn i 25 min. eller til de er møre og gyldne (rodfrugterne sættes i ovnen, når du tager stanniolen af fadet med kylling).

Kylling: Skær citronen i tern (brug hele citronen - skallen skal ikke fjernes), del hvidløget i hele upillede fed - gem 1-2 fed til tzatziki - og pluk timianen groft. Vend det hele sammen med kylling, olie, salt og peber og læg det i ét lag i et ildfast fad. Kom 1 dl vand ved, dæk til med stanniol og sæt fadet i ovnen i 20 min. Fjern stanniolen og bag yderligere 25-30 min. til kyllingen er mør og gylden.

Tzatziki: Pres 1-2 fed hvidløg og rør det sammen med yoghurten. Riv agurken groft over et rent viskestykke. Pres al overskydende væde af og rør resten i yoghurtcremen. Smag til med salt og peber og opbevar den køligt indtil servering.

Giv gerne en sprød grøn salat til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.