
Skræl sellerien, skær top og bund af (brug dem i en fars, i kartoffelmos eller en suppe) og skær kødet i grove tern. Vend dem med olie, salt og peber, bred ud på bagepapir og bag dem ved 200 grader i ca. 20 min. til de er møre og gyldne. Befri avokadoerne for skal og sten og skær kødet i mellemstore tern. Skyl salaten og snit det i strimler. Hak løget helt fint og rør det sammen med sennep og 5 spsk. olie og smag til med citronsaft, salt, peber og evt. sukker. Bred salaten ud på et flot fladt fad og fordel selleri og avokado ovenpå. Dryp med dressingen og server straks med godt groft brød til eller som tilbehør til suppe, stegt fjerkræ, kalvesteg mv.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften