0
Italienske kødboller med gnocchi og blomkål, gratineret med persille-parmesansauce

Italienske kødboller med gnocchi og blomkål, gratineret med persille-parmesansauce

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Italiensk

Oprindeligt blev gnocchi til i det nordlige Italien, hvor fattige bønder begyndte at erstatte dyr hvedemel med kartofler – en opfindsom løsning, der senere blev elsket i hele landet.

Jeg serverer dem sprøde og gyldenstegte med italienske kødboller, blomkål og en silkeblød persille-parmesansauce, som gør retten både let og fyldig.

En skøn kombination af tradition, kreativitet og god madglæde.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
Estimeret tidsforbrug: ca. 40 minutter
  • Forberedelse og klargøring af kødboller: ca. 10 min.

  • Blomkål og gnocchi: ca. 10 min. (laves parallelt med saucen)

  • Persille-parmesansauce: ca. 10 min. (laves parallelt med blomkål og gnocchi)

  • Kødboller i ovn: ca. 15-20 min.

  • Anretning: ca. 1 min.

0 min.
Lad os starte med
  • Tænd ovnen på 225 grader.

  • Skyl alle grøntsager og krydderurter.

  • Find alle ingredienser og redskaber frem.

Kødboller (første del)

  • Rør det hakkede kød med salt, peber, krydderiblanding, knust hvidløg (brug halvdelen her), lidt citronsaft og revet citronskal. Har du mulighed kan 1/2 æg, 1 spsk rasp samt 2 spsk mælk pr. pers. gøre kødbollerne lidt ekstra saftige! 

  • Rul kødbollerne til 5-6 små kugler pr. pers. 

  • Kom kødbollerne i et ildfast fad, og sæt dem i en forvarmet ovn på 225 grader i 10 min. 

Blomkål & gnocchi

  • Del blomkål i små buketter.

  • Varm en stor pande op med en blanding af smør og olivenolie.

  • Steg blomkål og gnocchi sammen, til begge dele er gyldne og sprøde.

  • Krydr med salt og peber.

Persille-parmesansauce

  • Kom fløden i en gryde med samme mængde vand (brug evt. en hønsebouillonterning).

  • Lad blandingen koge igennem i 2-3 min.

  • Blend flødeblandingen med frisk hvidløg (brug resten her) og al persillen.

  • Tilsæt evt. en klat smør, hvis du ønsker en ekstra cremet sauce.

  • Kog saucen op igen, og tilsæt halvdelen af den revne parmesan.

  • Smag saucen til med salt, peber og lidt frisk citronsaft.

  • Fordel de stegte blomkål og gnocchi omkring kødbollerne.

  • Hæld persille-parmesansaucen over retten.

  • Riv resten af parmesanen over retten.

  • Bag i ovnen ved 225 grader i ca. 15-20 minutter, til kødbollerne er helt gennemstegte, og retten er gratineret.

40 min.
Anretning
  • Anret retten direkte fra ovnen, som vist på billedet.

  • Riv evt. en smule citronskal over retten lige inden servering.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

Italienske kødbollekrydderi indeholder:

30% fennikelfrø, 10% sort peber, 10% korianderfrø, 10 % oregano, 10% løgpulver, 10% hvidløgspulver, 10% paprikaflager, 8% bouillon, 2% chili