0
Jomfruhummerbisque
Hovedingrediens:
Skaldyr
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
2 t
Opskriftstype:
Fransk

Fremgangsmåde

Bisque
  • Find en stor bredbundet gryde frem og sæt den over på kraftig varme.

  • Tilsæt lidt olivenolie og varm op, til det er brandvarmt.

  • Tilsæt alle skallerne og steg godt igennem, mens du knuser dem let med en grydeske (det er vigtigt for smagen).

  • Tilsæt hakket hvidløg, timian, peberkorn, laurbærblade og paprika, og lad det hele stege et par minutter.

  • Tilsæt tomatpuré og lad også det stege med i ca. et minut.

  • Hæld cognac (brandy, armagnac eller endda pastis kan også bruges) på og flamber (sæt ild til væden med en tændstik – pas på håret, der kan komme en god stikflamme!).

  • Tilsæt alle grøntsager, skåret i mindre stykker, efterfulgt af vin og hønsefond.

  • Væsken skal lige netop dække skallerne – hvis der ikke er nok, tilsæt lidt mere hønsefond eller vand.

  • Lad bisquen simre ved svag varme i 20-30 minutter.

  • Tag skallerne op af suppen og knus dem yderligere i en blender (eller i gryden med en grydeske) – dette giver dybde og smag.

  • Kom skallerne tilbage i bisquen og kog med i yderligere 10-15 minutter.

  • Sluk for blusset og lad bisquen trække i 10 minutter med skallerne i.

  • Sigt gennem en finmasket sigte og pres let på fyldet for at få alt med.

  • Tilsæt fløden og kog bisquen stille og roligt ind, til den har en afrundet smag og let cremet konsistens.

  • Lige inden servering tilsættes tern af koldt smør, som enten piskes i med et piskeris eller blendes i med en stavblender – dette giver cremethed og en let skummende effekt på toppen.

  • Smag til med salt, peber og et lille pift citronsaft.

Forslag til tilbehør

1. Stegte jomfruhummerhaler

  • Pil halerne og fjern tarmen.

  • Krydr let med salt og peber.

  • Steg dem hurtigt i smør og et stænk citronsaft på en varm pande – ca. 1 minut på hver side.

  • Læg 2-3 haler oven på den varme bisque, lige inden servering.

  • Pynt evt. med lidt frisk estragon eller dild.

2. Stegt torskefilet

  • Skær torsk i portionsstykker, dup dem tørre, og krydr med salt og lidt citronsaft.

  • Vend dem let i mel for en tynd stegeskorpe.

  • Steg i smør og olivenolie, 2-3 minutter på hver side, til fisken netop flager.

  • Læg et lille stykke torsk i midten af suppetallerkenen, hæld bisquen omkring, og top med friskrevet citronskal og evt krydderurter.

3. Quenelles af fisk

  • Lav en fars af hvid fisk (fx torsk eller lyssej), æggehvide, fløde, salt og lidt cayenne.

  • Form små æggeformede quenelles med to skeer og pochér dem i letsaltet vand eller fiskefond i 4-5 minutter.

  • Læg 2-3 quenelles i hver tallerken og hæld bisquen over.

4. Kombination

Server en lille trio i samme tallerken:

  • Ét stykke stegt torsk

  • Ét par stegte jomfruhummerhaler

  • Én quenelle
    Overhæld med varm bisque og pynt med krydderurter

 

Kommentarer og forslag til opskriften