
Tænd ovnen på 200 grader.
Skræl jordskokkerne, pil løget og varm en gryde op ved middel varme. Man kan skære grøntsagerne i mindre stykker, hvis man ønsker kortere tilberedningstid.
Brun grøntsagerne i 1/2 spsk. olivenolie pr. person i 5 min. under omrøring. Jo mere man lader grøntsagerne karamellisere, des sødere bliver retten.
Hæld 2 dl vand pr. person over jordskokkerne sammen med bouillonen, kom låg på gryden og lad retten simre ca. 20 min til grøntsagerne er helt møre.
Rist hasselnødder på en tør pande under omrøring til de får en gylden farve og tag dem af varmen.
Kom fisken op i et fad og krydr med salt og peber. Bag fisken i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader.
Skyl dilden, afdryp den for vand og hak den groft.
Blend suppen til en cremet konsistens og smag til med citronsaft og salt.
Hæld suppen op i skåle og kom fisken i og top med nødder og dild.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften