Sæt en gryde med vand over at koge.
Skær bønnerne i små stykker, og lad dem koge 2-3 min.
Pil bladene fra kålen, og lad dem koge i ca. 30 sek.
Skær forårsløget stykker på ca. 1 cm.
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
Dæk en bradepande med bagepapir.
Skrub kartoflerne under vand, og skær dem ud i stave. Spred dem ud på en bageplade, vend dem i 1/2 spsk. olie pr. person, og krydr dem med salt. Bag kartoflerne i ca. 20 min., indtil de har fået en gylden farve og er bløde ind til midten. Rør evt. lidt i kartoflerne undervejs for en jævn stegning.
Skær fisken i meget små stykker, eller hak den med en foodprocessor.
Varm en kasserolle eller gryde op ved middel varme. Den skal helst være med runde kanter i bunden, så det bliver nemmere at piske sovsen med et piskeris.
Tilsæt 1/2 spsk. olie og 1 spsk. hvedemel pr. person, og lad det stege under omrøring i 1 min. Tilsæt fisk, forårsløg, bønner og fløde til retten, og lad den simre, indtil fløden begynder at blive tyk omkring fyldet.
Smag til med salt og peber.
Form kugler af blandingen på størrelse med et lille æg. Placér dem på hver sit kålblad. Fold dem sammen som en forårsrulle, og læg dem på et ildfast fad med en størrelse, så dolmerne ligger tæt.
Bag kåldolmerne i ca. 5 min., indtil de er gennemvarme.
Servér dolmerne med de bagte kartofler.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.
Kundekommentarer ()