Kog kartoflerne møre og lad dem køle helt af. Hak rugbrødet helt fint med en kniv eller riv det på rivejernet - det gøres nemmest, hvis rugbrødet ikke er skiveskåret. Smelt smørret på en pande, kom rugbrødet ved og rist det stille og roligt til brødet er gyldent og sprød. Dryp af på køkkenrulle, drys med et nip salt og lad det køle helt af. Rør rygeost, yoghurt, olivenolie, honning, citronsaft, salt og peber sammen. Skær kartoflerne i tern, vend dem i og smag til. Halver agurken, skrab den bløde kerne væk og snit kødet i små fine tern. Anret kartoflerne i en flot skål og drys først med agurk og dernæst rugbrød. Server fx til røget fisk, til et lækkert farsbrød eller som indslag på frokostbuffeten.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kommentarer og forslag til opskriften