
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen i god tid på 225 grader varmluft.
Skræl kartoflerne, og skær dem i tern.
Pil bladene af timianstilkene (gem stilkene til senere), og snit porrer i tynde skiver.
Sæt en stor gryde over på mellem varme med et godt skud olivenolie, og sautér timianblade (gem lidt til senere) og porrer i 2-3 min.
Tilsæt da de skrællede kartofler og halvdelen af de drænede kikærter, og sautér igennem i yderligere 2-3 min.
Tilsæt hønsebouillon og vand (ca. 2 dl pr. pers. du laver mad til), og lad det hele simre under låg i ca. 15 min., til det hele er mørt.
Kom fløde i, og kog op.
Blend suppen helt lind med en stavblender, og smag til med salt og friskkværnet sort peber.
Justér evt. tykkelsen med lidt mere vand/hønsebouillon.
Skyl og tør de sidste kikærter, bred dem ud på en bageplade med et par dråber olivenolie, timianstilke og lidt salt, og bag dem ved 225 grader i ca. 10-15 min., til de er gyldne og sprøde.
Lun bollerne 3-4 min. i ovnen lige før servering.
Som vist på billedet. Servér brød på siden.
Primitivo surdejsboller:
Rugsurdej og fuldkornssurdej æltes med italiensk Tipo 00 hvedemel samt fuldkornshvedemel og hørfrø. Et højt vandindhold og lang fermenteringsproces resulterer i en bolle med smag, saft og karakter.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften