
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
Skyl og soigner selleri grundigt. Skær den herefter ud i tynde stave.
Dæk en bageplade med bagepapir, og spred selleristavene ud på den.
Vend dem i 1/2 spsk. olie pr. person, og krydr med salt.
Bag stavene i 15-20 min., indtil de har fået godt med farve og er blevet møre.
Skyl bulguren under koldt vand i en sigte. Kom den skyllede bulgur i en gryde, og tilsæt vand, så det godt og vel dækker. Kog i 8-10 min. under låg ved middel varme. Sluk for varmen, og lad bulguren hvile under låg i 5 min. Rør godt rundt i bulguren, så kornene adskilles.
Kom kødet i en skål, krydr med 1/4 tsk. salt pr. person, og rør det godt rundt.
Varm en pande (der kan tåle at komme i ovnen) op ved høj varme. Form rustikke stykker kød, og steg dem i 1/2 spsk. olie pr. person. Lad stykkerne få godt med farve på to sider, og hæld tomatsovsen i. Kom panden i ovnen, og lad den bage i ca. 10 min., indtil saucen begynder at karamellisere i siden af panden.
Krydr med salt og peber.
Skyl æblet, skær det i tern, og overfør dem til en skål sammen med bulgur, selleri og smuldret kota. Vend det hele godt rundt, og smag til med salt og peber.
Servér kødbollerne med salaten.
Kota er fremstillet af økologisk komælk, fra Østjylland. Mælken kommer fra omkringliggende økologiske gårde, hvor køerne går frit ude og inde. Osten er en fetatype, som fremstilles i små ostekar og håndfyldes i formene og vendes, hvor håndværket spiller en vigtig rolle. Herefter saltes osten i et døgn og emballeres i sin egen saltlage. Smagen af komælk giver en frisk karakter og syre. Osten har en flot rund smag og en cremet konsistens.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften