
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Kom kødet i en skål, og rør det med soya, fintrevet hvidløg, ingefær og 1 tsk. honning pr. person. Sæt det til side til senere.
Kom spelten i en kasserolle med rigeligt vand og et skud salt. Lad den koge stille og roligt under låg ca. 20 min., til den er mør.
Hæld 1/2 dl. vand, 1/2 dl. eddike og 1 spsk. sukker pr. person i en gryde. Krydr med salt og bring lagen i kog.
Skær majroe, gulerod og agurk i stave. Når eddikelagen koger, slukkes for varmen, og gulerod og majroe tilsættes. Lad det stå og trække indtil servering.
Sesamfrøene ristes på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen, og gem dem til senere.
Varm panden op ved høj varme. Steg kødet i 2-3 min. i 1/2 spsk. olie pr. person, indtil det får lidt farve og bliver gennemstegt.
Smag til med salt og peber.
Fordel spelten i skåle, og anret kød, agurk og de syltede grøntsager henover. Top med sesamfrø.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften