0
Kotelet med bløde løg, kartoffelmos og bolchebede salat

Kotelet med bløde løg, kartoffelmos og bolchebede salat

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Kødretter

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.

melede kartoflersødmælksmør
1 min.
Mos

Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker.

Kog dem møre i rigeligt vand tilsat godt med salt, og hæld vandet fra, så snart de er helt møre. Damp dem tørre på blusset. 

Mos kartoflerne igennem en purépresse, eller mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris.

Bring mælk og smør (0,5 dl mælk og 25 g smør pr. pers.) til kogepunktet i en anden gryde, og tilsæt det til kartoflerne under heftig piskning. Smag til med salt og peber.

Fif: Brug ikke en elpisker eller foodprocessor, når du laver kartoffelmos. Det sprænger cellerne i kartoflerne, så de frigiver stivelse, og dermed ender du med det vi kokke kalder en ’lang’ mos, som er noget der minder om tyk tapetklister. Mos kartoflerne med en purépresse, eller brug et almindeligt piskeris.

bacon i ternzittauerløg
2 min.
Bacon, løg og persille

Steg bacon på en pande i lidt smør, til den er næsten helt sprød.

Pil løgene, og snit dem så fint, du kan. 

Tilsæt de fintskårne løg til panden, når baconen er sprød, og rist det hele sammen, til løgene er bløde og karamelliserede. Krydr med salt og sort peber.

Pluk og skyl persillen, og vend den i løg og bacon lige før servering (gem lidt til bolchebede-salaten).

peberrodblandede bolchebederbredbladet persille
15 min.
Bolchebede-salat

Skræl bolchebeder og skær dem i 1-2 mm tynde skiver på et mandolinjern. Læg dem i iskoldt vand, det gør dem dejligt sprøde.

Rør en dressing af lige dele olivenolie, lys eddike, gerne æbleeddike, revet peberrod, hakket persille og sukker.

Vend de skyllede og tørrede (gerne i en salatslynge) beder i dressingen. Sørg for at få bederne godt marineret, og krydr med salt og peber. Riv gerne ekstra peberrod over inden servering.

kotelet af gris
35 min.
Kotelet

Steg koteletten i 2-3 min. på hver side, og krydr med salt og peber. 

40 min.
Anretning

Som vist på billedet. Riv gerne lidt frisk peberrod over salaten, og drys evt. kartoffelmosen med lidt ristede løg, hvis du har.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.