
Kød: Skræl gulerødderne og pil 1 skalotteløg og hvidløgene. Kom det hele i en foodprocessor og hak til det er ensartet - men beholder lidt struktur. Kom det i en skål sammen med kød, chili, sukker, 2 spsk. citronsaft, sojasauce, håndhakket koriander (eller persille), salt og peber og rør det til en lind fars. Lad gerne farsen "marinere" ½-1 time på køl inden tilberedning. Tænd ovnen på 225 grader. Form farsen til kødboller på størrelse med en 5-krone og læg dem på bagepapir. Pensl med et tyndt lag olie og sæt dem i den 225 grader varme ovn i ca. 15 min. til de er gyldne udenpå - men stadig saftige indeni. Anret på et fad og pres lidt citronsaft over lige inden servering.
Couscous: Kom couscoussen i en skål og overhæld det med kogende fond, til det dækker med ca. ½ cm. Lad det suge i 10 min. og findel derefter med en gaffel. Snit tomater, agurk, peberfrugt og 1 skalotteløg i skiver eller tern (efter behag). Skyl salaten, slyng den tør og bred den ud som en rede på et fladt fad. Fyld couscoussen i reden og top med agurk, tomat, peberfrugt og løg. Drys med feta og oliven, dryp med olie og eddike og krydr med oregano, salt og peber.
Server sammen med kartoffelbåde, tzatziki og pitabrød til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften