
Del blomkålen i små buketter og skær peberfrugterne i strimler. Snit forårsløgene og hak hvidløgene. Varm lidt olie op i en gryde og rist blomkålsbuketterne af. Kom peberfrugt og løg ved og sauter videre til de begynder at blive bløde. Rør hvidløg, tomat, ris, marsala, chili, gurkemeje (kan udelades), finthakket rosmarin, 2 dl vand samt en smule salt og peber ved. Læg låg på og lad retten simre ca. 45 min. til ris og grøntsager er møre. Smag til og server med til fisk, fjerkræ eller kød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften