Manchet
Når jeg vil skabe en ret, der balancerer sødme, syre, umami og sprødhed, begynder jeg altid med at behandle hver råvare på sin egen måde – og så samle dem i en harmonisk helhed. Her får du en ret, hvor laksen bliver stegt sprød på skindsiden, risene tilføres cremet dybde fra kokosmælk og karry, gulerødderne karamelliseres med honning og syres af balsamico, og courgetten får en hurtig woktur, så den bevarer friskhed og bid. Til sidst bringer ristede sesamfrø og frisk koriander en aromatisk afslutning.
Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse: 10 min
Kokosris: 15 min
Gulerødder i ovn: 25 min
Stegt laks & courgetter: 10-12 min
Anretning: 3 min
Forberedelse
Skyl grøntsager og koriander grundigt.
Skyl ris i koldt vand, til vandet er klart.
Befri laksen fra skind: skær med en skarp kniv mellem skind og kød, mens du holder fast i skindet – del derefter i 3-4 stykker pr. person.
Kokosris
Sæt risene over i en gryde med letsaltet vand, kog 10-12 min.
Når risene er næsten møre, tilsæt kokosmælk og 1 tsk. karry. Lad simre stille, til risene er cremede og har absorberet smag.
Karamelliserede gulerødder
Skær gulerødderne i halve på langs, læg dem på en bageplade med bagepapir.
. Bag ved 200 grader varmluft i ca. 20-25 min.
Sprødstegt laks
Varm en pande op til medium-høj varme, tilsæt lidt olie og en klat smør.
Læg laksestykkerne på panden med skindsiden nedad. Steg 4-5 min., til skindet er sprødt. Vend kort 1 min. på kødsiden, så de lige netop er tilberedt. Krydr med salt og peber.
Courgetter
Skær courgetter i tynde skiver eller stave.
Lynsteg dem i lidt olie på en varm pande med 1 tsk. karry i 2-3 min., så de stadig har bid. Krydr let med salt.
Sesam og koriander
Rist sesamfrø på en tør pande, til de dufter nøddeagtigt.
Pluk korianderen groft.
Fordel kokosris på tallerkener.
Top med de lynstegte courgetter.
Læg den sprødstegte laks ovenpå, skindet vendt opad for sprødhed.
Servér med karamelliserede gulerødder ved siden af.
Drys med ristede sesamfrø og masser af frisk koriander.
Pres frisk lime eller citron over laksen ved servering for ekstra syre.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Rester af kokosris smager fantastisk stegt dagen efter med et æg og lidt ekstra grønt.
Gulerødderne kan bruges i en frokostsalat med lidt feta eller ricotta.
- Stærk, dansk & velsmagende
Vi er glade og super-stolte over at være udvalgt som en af de allerførste til at sælge den nye unikke og bæredygtigt opdrættede laks fra Skagen Salmon. Laksene har hele deres levetid levet i et landbaseret anlæg i Skagen hvor de har svømmet i modstrøm, præcis som de vilde laks gør det. Det har gjort laksen stærk, givet kødet en fast struktur og en intramuskulær fedtmarmorering der gør den super saftig og velsmagende. Derudover har laksen et generelt meget lavere fedtindhold end traditionelt opdrættede laks.
Den bæredygtige opdrætsmetode er ASC certificeret (opdrætsfiskenes pendant til MSC)
"Skagen Salmons laks smager simpelthen skide godt! Smag, struktur og saftighed er jo som vildlaks" Siger Huskokken Jacob begejstret!
Madras karry indeholder: 30% gurkemeje , 20% spidskommen, 15% sennepskorn, 15% korianderfrø, 5% sort peber, 5% karryblade, 5 % Chili 5% ingefær
Kommentarer og forslag til opskriften