0

Kuller med kartoffel/porre/løg gratin og grønne bønner

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Ekstra udstyr:

alufolie

2 ildfaste fade (må gerne være Weberstyle)

Kartofler i fad m/ løg og porrer:

Skær kartofler, løg og porrer i tynde skiver. Læg dem lagvis i et ildfast fad, der er smurt med smør. Sørg for at fordele løg, porrer og kartofler godt. Kom salt, peber og timian på hvert lag. Kom rigeligt rapskimolie på til sidst.

Dæk fadet med alufolie - ellers brænder de øverste kartofler på. Sæt det på grillen i 40 minutter.

Når de 40 minutter er gået, fjerner du folien og kontrollerer at kartoflerne er møre, ellers giver du dem lidt længere tid.

Nu drysser du gratineringsosten hen over kartoflerne. De skal nu have 15 minutter sammen med fisken.

Bemærk: Hvis du bruger økologisk gratineringsost, som jeg har gjort, bliver den ikke brun, men det smager himmelsk.

Kuller:

Skyl fisken under rindende vand og rens den indvendigt for rester af hinder etc. Med bagsiden af en kniv skraber du siderne af fisken for eventuelle skæl.

Kom lidt rapskimolie i bunden af et ildfast fad.

Fisken skæres i ca. 3 cm tykke skiver og lægges i fadet. Kom citronsaft (fra en hel citron) over og drys 3–4 tsk. kapers ovenpå. Til sidst krydrer du fisken med lidt salt og peber.

Fisken skal have ca. 15 minutter, så det passer med at fisken kommer på, når du drysser osten på kartoflerne.

Grønne bønner:

Rib og kog de grønne bønner i letsaltet vand i ca. 5-7 minutter. Køl ned i isvand. 

Ved bordet:

Nyd fisken med et koldt glas hvidvin eller en kold øl!

Velbekomme

-Meyer

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK