Når jeg vil skabe en ret, der både er rustik og elegant, vender jeg ofte tilbage til kombinationen af kylling, svampe og fløde. Det er en klassiker i europæisk kogekunst, hvor svampenes umami og den rige sauce får lov at spille sammen med sprøde kartofler og et friskt, grønt element. Her har jeg løftet retten med smashed potatoes, som giver en uimodståelig sprødhed, og grønne bønner vendt med citron, der tilføjer friskhed og balance.
Ca. 40 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig
Forberedelse: 10 min
Smashed potatoes: 30-35 min
Kylling og champignonsauce: 20 min
Grønne bønner: 10 min
Anretning: 2 min
Fremgangsmåde
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl grøntsager, frugt og krydderurter.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af kød og jordede grøntsager.
Smashed potatoes
Kog kartoflerne i godt saltet vand, til de er netop møre (ca. 15 min).
Læg kartoflerne på en bageplade med bagepapir, og tryk dem let flade med bunden af et glas.
Dryp med olivenolie, krydr med krydderiblandingen (brug det halve her) salt og peber, og bag ved 225 grader varmluft i ca. 15-20 min., til de er sprøde og gyldne.
Kylling og champignonsauce
Krydr kyllingebrysterne med salt og peber.
Steg dem på en varm pande i lidt neutral olie og smør, 3-4 min. på hver side, til de er gyldne og netop gennemstegte. Tag dem af panden og lad dem hvile under låg/folie.
Hak løg og hvidløg fint. Rens og skær champignons i skiver.
Sautér løg og hvidløg i lidt smør på panden, tilsæt champignons, og steg til de er gyldne og har afgivet væske. Krydr med det sidste af krydderiblandingen samt salt og peber.
Hæld fløden på, kog ind i 3-4 min., og smag til med salt, peber og evt. et par dråber citronsaft. Vend hakket persille i til sidst.
Grønne bønner
Nip enderne af bønnerne.
Kog dem i rigeligt saltet vand i 5-10 minutter afhængigt af størrelse. Dette er vigtigt, da grønne bønner indeholder lektiner, som nedbrydes ved kogning.
Afdryp og vend dem evt. hurtigt på en pande i lidt smør eller olivenolie, så de får en smule ekstra smag.
Fordel smashed potatoes på tallerkener.
Læg kyllingebryst ovenpå, og hæld champignonsaucen over.
Servér med grønne bønner på siden og drys med frisk persille.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Du kan tilføje lidt revet parmesan til smashed potatoes, inden de bages, for ekstra dybde.
Rester af kylling og sauce kan bruges i en pastaret dagen efter – blot vendt med friskkogt pasta og lidt ekstra fløde.
Stegt kartoffel krydderi indeholder:
30% paprika, 15% hvidløgspulver, 10% løgpulver, 10% rosmarin, 10% persille, 10% timian, 10% sort peber, 5% chipotle chili
VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.
Kommentarer og forslag til opskriften