
Det meste af denne ret kan laves i ovnen. Super nemt, så du har hænderne fri til noget andet :)
Skær kyllingen over, hvis du vil spare lidt tid i ovnen.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 220 grader, gerne varmluft.
Del evt. kyllingelårene i to. Læg dem på bagepapir på en bageplade, krydr med salt, og bag dem i ovnen i ca. 25-35 min.
Flæk butternut og skrab kernen ud med en ske (eller en isske). Skær skrællen af og skær kødet i tern.
Vend butternut kødet med olivenolie og salt, bred det ud på bagepapir på en bageplade, og bag det i ca. 20-25 min.
Byt rundt på de to plader i løbet af tilberedningstiden.
Skyl linserne, kom dem i en gryde med koldt vand, der dækker rigeligt, og kog dem møre i ca. 20 min. Sigt vandet fra, og smag dem til med salt.
Rist græskarkerner i en smule olivenolie på en varm pande i ca. 3 min. Krydr dem med salt.
Snit bladselleri fint, og hak persille groft.
Rør en dressing af 1-2 tsk. sennep. 3 spsk. lys eddike, 1 spsk. flydende honning (eller 1 tsk. sukker) og 3 spsk. olivenolie.
Vend linser med dressing, græskartern, bladselleri og persille, og smag evt. til med mere eddike mm.
Anret salaten på et fad, og top med græskarkerner og brud af kota-ost.
Servér straks med kyllingelårene til.
Kota er fremstillet af økologisk komælk, fra Østjylland. Mælken kommer fra omkringliggende økologiske gårde, hvor køerne går frit ude og inde. Osten er en fetatype, som fremstilles i små ostekar og håndfyldes i formene og vendes, hvor håndværket spiller en vigtig rolle. Herefter saltes osten i et døgn og emballeres i sin egen saltlage. Smagen af komælk giver en frisk karakter og syre. Osten har en flot rund smag og en cremet konsistens.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften