0

Langtidsbagt blomkål med sprøde brødkrummer og god olivenolie med citron og ansjoser (4 pers.)

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Trim blomkålen for blade og det groveste af stokken. Læg det med stokken nedad og skær hovedet i 1½ cm tykke skiver (som skar du et brød). Vend skiverne med 2-3 spsk. olie, et godt nip salt og lidt peber og læg dem ud i ét lag på bagepapir på en bageplade. Sæt dem i ovnen ved 175 grader i ¾-1 time til de er godt gyldne og møre som smør - vend dem hvert 10. minut under hele bagetiden! Skær skorpen af brødet og riv det fint mellem fingrene. Bred dem ud på en anden bageplade, dryp med lidt olie og krydr med salt og peber. Sæt pladen i ovnen sammen med blomkålen og rist til brødkrummerne er gyldne og sprøde, ca. 10 min. Pil hvidløget og stød det i en morter. Kom citronsaften ved og lad det trække 10 min. Hak ansjosfileterne groft, kom dem i morteren og mos det hele sammen til en ensartet pasta. Tilsæt olie i en tynd stråle under omrøring til en lind og letflydende ”sauce” er opstået og smag til. Anret blomkålen på et flot fladt fad og dryp ”saucen” over og drys med brødkrummer og evt. persille. Server straks til fisk, kød eller fjerkræ.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

 

UMAMIBOMBER SÅ GUDERNE SYNGER

Ansjoser er en umamibombe. De fede og smagfulde fisk er fyldt med sund fiskeolie og omega-3 fedtsyrer, har ingen tungmetaller og den utrolige, balancerede smag skal prøves. De er perfekte til afrundede og delikate tapenader, som smagssætter i supper og fonde, som en ekstra facet i marinader eller bare direkte på friskt brød.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.