0
Krydret larb med romainesalat, jasminris og krydderurter

Krydret larb med romainesalat, jasminris og krydderurter

Sæson:
Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk

Larb har rødder i Nordthailand og Laos, hvor retten i århundreder har været en uundværlig del af hverdagskøkkenet. Her smelter det enkle og det komplekse sammen: syre fra lime, varme krydderier og sprød salat i perfekt harmoni. I denne udgave bringer hakket gris ekstra fylde og en umamifyldt bund til de friske elementer.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
Estimeret tidsforbrug

Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:

  • Forberedelse: 10 min

  • Tilberedning af ris og larb: 20 min

  • Anretning: 5 min

Forberedelse:  

  • Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af råt kød og grøntsager med jord.

  • Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang og find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Ris

  • Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand. Kog risene i 9-12 min. (afhængig af konsistensen du ønsker på risene) og hæld al overskydende vand fra. Gem et par teskefulde ukogte ris pr. person.

  • Rist de rå ris på en tør pande ved middel varme i 4-5 min. under jævnlig omrøring, til de er gyldne og dufter nøddeagtigt. Knus dem til et groft granulat i en morter eller minihakker og gem til senere.

Larb paste

  • Fjern den træede bund og de grove yderblade fra citrongræsstænglen og hak resten groft.

  • Pil hvidløg, skræl ingefær og rens chili for kerner.

  • Knus det hele sammen i en morter eller hak det fint i en minihakker.

Larb

  • Varm lidt neutral olie på en stor pande, brun det hakkede grisekød godt af ved høj varme og krydr undervejs med lidt salt og peber.

  • Tilsæt larb-pasten og rist med i yderligere 2 minutter.

  • Kom fiskesauce på panden sammen med , saften fra halvdelen af limen, halvdelen af de ristede ris og en tsk sukker (pr person du laver mad til). Rør godt rundt og lad simre 3-4 minutter.

  • Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og lime. Tag panden af varmen og lad kødet køle 5 minutter.

  • Pluk imens mynte- og korianderblade af stilkene. Hak korianderstilkene fint og vend dem i kødet. Skær romainesalaten i stykker på ca. 5-8 cm.

35 min.
Anretning
  • Som vist!

  • Drys med friske krydderurter og resten af de ristede ris.

  • Servér med limebåde og dampende ris ved siden af.

Fif:
Hvis du vil have ekstra varme, drys lidt tørrede chiliflager over ved servering.

Kommentarer og forslag til opskriften