Larb har rødder i Nordthailand og Laos, hvor retten i århundreder har været en uundværlig del af hverdagskøkkenet. Her smelter det enkle og det komplekse sammen: syre fra lime, varme krydderier og sprød salat i perfekt harmoni. I denne udgave bringer hakket gris ekstra fylde og en umamifyldt bund til de friske elementer.
Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse: 10 min
Tilberedning af ris og larb: 20 min
Anretning: 5 min
Forberedelse:
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af råt kød og grøntsager med jord.
Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang og find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Ris
Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand. Kog risene i 9-12 min. (afhængig af konsistensen du ønsker på risene) og hæld al overskydende vand fra. Gem et par teskefulde ukogte ris pr. person.
Rist de rå ris på en tør pande ved middel varme i 4-5 min. under jævnlig omrøring, til de er gyldne og dufter nøddeagtigt. Knus dem til et groft granulat i en morter eller minihakker og gem til senere.
Larb paste
Fjern den træede bund og de grove yderblade fra citrongræsstænglen og hak resten groft.
Pil hvidløg, skræl ingefær og rens chili for kerner.
Knus det hele sammen i en morter eller hak det fint i en minihakker.
Larb
Varm lidt neutral olie på en stor pande, brun det hakkede grisekød godt af ved høj varme og krydr undervejs med lidt salt og peber.
Tilsæt larb-pasten og rist med i yderligere 2 minutter.
Kom fiskesauce på panden sammen med , saften fra halvdelen af limen, halvdelen af de ristede ris og en tsk sukker (pr person du laver mad til). Rør godt rundt og lad simre 3-4 minutter.
Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og lime. Tag panden af varmen og lad kødet køle 5 minutter.
Pluk imens mynte- og korianderblade af stilkene. Hak korianderstilkene fint og vend dem i kødet. Skær romainesalaten i stykker på ca. 5-8 cm.
Som vist!
Drys med friske krydderurter og resten af de ristede ris.
Servér med limebåde og dampende ris ved siden af.
Fif:
Hvis du vil have ekstra varme, drys lidt tørrede chiliflager over ved servering.
Kommentarer og forslag til opskriften