0

Larb med romainesalat, basmatiris og krydderurter

Sæson:
Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk

Larb er en nordthailandsk og laotisk ret, hvor hakket kød møder syrlig lime, duftende krydderier og sprøde grøntsager. Denne version er lavet med hakket gris, der passer perfekt til den friske og krydrede profil.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
Estimeret tidsforbrug

Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:

  • Forberedelse: 10 min

  • Tilberedning af ris og larb: 20 min

  • Anretning: 5 min

Forberedelse:  

  • Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af råt kød og grøntsager med jord.

  • Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang og find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Ris

  • Kog risene efter anvisning på posen. Gem et par teskefulde ukogte ris pr. person.

  • Rist de rå ris på en tør pande ved middel varme i 4-5 min. under jævnlig omrøring, til de er gyldne og dufter nøddeagtigt. Knus dem til et groft granulat i en morter eller minihakker og gem til senere.

Larb paste

  • Fjern den træede bund og de grove yderblade fra citrongræsstænglen og hak resten groft.

  • Pil hvidløg, skræl ingefær og rens chili for kerner.

  • Knus det hele sammen i en morter eller hak det fint i en minihakker.

Larb

  • Snit rødløg i tynde skiver, gerne på mandolinjern.

  • Varm lidt neutral olie på en stor pande, brun det hakkede grisekød godt af ved høj varme og krydr undervejs med lidt salt og peber.

  • Tilsæt larb-pasten og rist med i yderligere 2 minutter.

  • Kom de snittede rødløg på panden sammen med fiskesauce, saften fra halvdelen af limen, halvdelen af de ristede ris og en knivspids sukker. Rør godt rundt og lad simre 3-4 minutter.

  • Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og lime. Tag panden af varmen og lad kødet køle 5 minutter.

  • Pluk imens mynte- og korianderblade af stilkene. Hak korianderstilkene fint og vend dem i kødet. Skær romainesalaten i stykker på ca. 5-8 cm.

35 min.
Anretning
  • Anret salatbladene som små skåle på et fad og fyld dem med larb.

  • Drys med friske krydderurter og resten af de ristede ris.

  • Servér med limebåde og dampende ris ved siden af.

Fif:
Hvis du vil have ekstra varme, drys lidt tørrede chiliflager over ved servering.

Kommentarer og forslag til opskriften