0
Krydret larb med romainesalat, jasminris og krydderurter

Krydret larb med romainesalat, jasminris og krydderurter

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk

Larb har rødder i Nordthailand og Laos, hvor retten i århundreder har været en uundværlig del af hverdagskøkkenet.

Her smelter det enkle og det komplekse sammen: syre fra lime, varme krydderier og sprød salat i perfekt harmoni.

I denne udgave bringer hakket gris ekstra fylde og en umamifyldt bund til de friske elementer.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
Estimeret tidsforbrug

Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:

  • Forberedelse: 10 min.

  • Tilberedning af ris og larb: 20 min.

  • Anretning: 5 min.

Forberedelse:  

  • Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. 

  • Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang og find alle de ingredienser og køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Ris

  • Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand. Kog risene i 9-12 min. (afhængig af konsistensen du ønsker på risene), og hæld al overskydende vand fra. Gem et par teskefulde ukogte ris pr. pers.

  • Rist de rå ris på en tør pande ved middel varme i 4-5 min. under jævnlig omrøring, til de er gyldne, og dufter nøddeagtigt. Knus dem til et groft granulat i en morter eller minihakker, og gem dem til senere.

Larb paste

  • Fjern den træede bund og de grove yderblade fra citrongræsstænglen, og hak resten groft.

  • Pil hvidløg, skræl ingefær, og rens chili for kerner.

  • Knus det hele sammen i en morter, eller hak det fint i en minihakker.

Larb

  • Varm lidt neutral olie op på en stor pande, brun det hakkede grisekød godt af ved høj varme, og krydr undervejs med lidt salt og peber.

  • Tilsæt larb-pasten, og rist med i yderligere 2 min.

  • Kom fiskesauce på panden sammen med saften fra halvdelen af limen, halvdelen af de ristede ris og en tsk sukker pr. pers. Rør godt rundt, og lad simre 3-4 min.

  • Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og lime. Tag panden af varmen, og lad kødet køle 5 min.

  • Pluk mynte- og korianderblade af stilkene, og gem dem til anretning.

  • Hak korianderstilkene fint, og vend dem i kødet.

  • Skær romainesalaten i stykker på ca. 5-8 cm.

35 min.
Anretning
  • Anret som vist på billedet.

  • Drys med mynte- og korianderblade og resten af de ristede ris.

  • Servér med limebåde og dampende ris ved siden af.

Fif: Hvis du vil have ekstra varme, kan du drysse lidt tørrede chiliflager over ved servering.

Kommentarer og forslag til opskriften