Larb har rødder i Nordthailand og Laos, hvor retten i århundreder har været en uundværlig del af hverdagskøkkenet.
Her smelter det enkle og det komplekse sammen: syre fra lime, varme krydderier og sprød salat i perfekt harmoni.
I denne udgave bringer hakket gris ekstra fylde og en umamifyldt bund til de friske elementer.
Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse: 10 min.
Tilberedning af ris og larb: 20 min.
Anretning: 5 min.
Forberedelse:
Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager.
Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang og find alle de ingredienser og køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Ris
Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand. Kog risene i 9-12 min. (afhængig af konsistensen du ønsker på risene), og hæld al overskydende vand fra. Gem et par teskefulde ukogte ris pr. pers.
Rist de rå ris på en tør pande ved middel varme i 4-5 min. under jævnlig omrøring, til de er gyldne, og dufter nøddeagtigt. Knus dem til et groft granulat i en morter eller minihakker, og gem dem til senere.
Larb paste
Fjern den træede bund og de grove yderblade fra citrongræsstænglen, og hak resten groft.
Pil hvidløg, skræl ingefær, og rens chili for kerner.
Knus det hele sammen i en morter, eller hak det fint i en minihakker.
Larb
Varm lidt neutral olie op på en stor pande, brun det hakkede grisekød godt af ved høj varme, og krydr undervejs med lidt salt og peber.
Tilsæt larb-pasten, og rist med i yderligere 2 min.
Kom fiskesauce på panden sammen med saften fra halvdelen af limen, halvdelen af de ristede ris og en tsk sukker pr. pers. Rør godt rundt, og lad simre 3-4 min.
Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og lime. Tag panden af varmen, og lad kødet køle 5 min.
Pluk mynte- og korianderblade af stilkene, og gem dem til anretning.
Hak korianderstilkene fint, og vend dem i kødet.
Skær romainesalaten i stykker på ca. 5-8 cm.
Anret som vist på billedet.
Drys med mynte- og korianderblade og resten af de ristede ris.
Servér med limebåde og dampende ris ved siden af.
Fif: Hvis du vil have ekstra varme, kan du drysse lidt tørrede chiliflager over ved servering.
Kommentarer og forslag til opskriften