Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Forvarm ovnen til 225 grader uden varmluft. Skær fisken i mundrette stykker og krydr med salt på alle sider.
Hak hvidløget i tynde skiver.
Varm en kasserolle op ved middelhøj varme. Steg hvidløget i 1 tsk. olie pr. person. i ca. 5 min. under omrøring, til det er gyldent. Tilsæt tomatsovsen og krydderiblandingen, og varm sovsen op. Sluk for varmen og smag til med salt og peber. Kom fisken i og gem til senere.
Varm en kasserolle eller gryde op ved middelvarme. Den skal helst være med runde kanter i bunden, så det bliver nemmere at piske sovsen med et piskeris.
Tilsæt 1 tsk. olie og 1 spsk. mel pr. person, og rør rundt i 1 min. Hæld mælken i lidt efter lidt under omrøring, så der ikke dannes klumper, indtil sovsen har den rette cremede konsistens. Sluk for varmen, riv halvdelen af osten i og rør det ud i sovsen.
Blend evt. bechamelsaucen, hvis der er klumper i. Smag til med salt og peber.
Skær squashen i lange tynde skiver.
Hæld lidt tomatsovs i bunden af et ildfast fad, der passer i størrelse i forhold til, hvor mange der spiser. Tilsæt herefter ingredienserne i følgende rækkefølge:
Lasagneplader, squashskiver, tomatsovs og bechamelsauce. Gentag dette 2-3 gange og afslut med tomatsovs, bechamelsovs og resten af revet ost.
Bag lasagnen i ca. 20 min., indtil osten har fået en flot brun overflade.
Skær tomaterne i små stykker og kom i en skål med 1/2 spsk. olie, 1/2 spsk. eddike og 1/2 tsk sennep pr. person og smag til med salt og peber.
Vend rundt i salaten lige før servering.
Servér lasagnen sammen med salaten.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Bavnhøj osten er fremstillet af komælk. De økologiske landmænd som har køerne græssende i det Midtjyske er meget påpasselige med deres køer. De skal ud i naturen og spise frisk græs for at mælken kan blive så rig på smag som mulig i denne faste ost. Det økologiske mejeri har ostemesteren Bjarne som sikrer at fremstillingen foretages efter de bedste håndværks principper. Når osten er saltet og formodnet på mejeriet færdigmodnes den på GRAND fromages affinageri. Osten har en fin rund smag, med noter fra lagringen.
Velegnet som smagsforstærker og gratinering af fisk, grøntsager og kartofler, samt i salater.
Kundekommentarer ()