0
Louisiana lyn Jambalaya med hopballekylling og røget kreolsk andouille style pølse

Louisiana lyn Jambalaya med hopballekylling og røget kreolsk andouille style pølse

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Amerikansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Jambalaya er ganske givet at betragte som Louisianas sekundære nationalret, lige efter den legendariske gumbo! En Jambalaya er, som mange andre retter fra området, baseret på det, de selv kalder ’the Cajun holy trinity’ – nemlig grønne peberfrugter, bladselleri og løg. Selv om Jambalaya er meget lig en spansk paella og indeholder stort set samme hovedingredienser, er der dog vigtige og signifikante forskelle. Hvor safran er det vigtigste krydderi i Paella, er jambalayaen mere krydret og varm.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
zittauerløgforårsløggrøn peberfrugtbladselleri
1 min.
Grøntsager:

Pil og finthak løg.

Skyl og skær peberfrugt og selleri i små tern.

Skyl og skær forårsløg i tynde skiver, og del den i 2 dele; den hvide og den grønne del.

Hopballe Mølle kylling, bryst i strimlerandouille, kreolsk style pølse fra BodebjergLouisiana jambalaya spice mixris, basmati
3 min.
Louisiana jambalaya

Skyl risene grundigt i koldt vand, og lad dem dryppe af i en sigte.

Skær pølsen ud i ca. 3-4 mm tynde skiver.

Brun kylling og pølse i lidt olie på en god tykbundet stegepande eller gryde med tilhørende låg. Når de er godt brunet, tilsættes krydderiblanding samt salt. 

Kom de skårne grøntsager (gem de grønne løgtoppe til senere) ved, og sauter dem med i et par minutter, uden de tager farve. Krydr igen med lidt salt.

Kom ris på, og vend rundt.

Tilsæt 1,75 dl vand pr. person, og kog igennem. Skru ned på lavt blus, sæt låg på, og lad retten simre i 10 min. under tætsluttende låg.

Sluk, og lad retten trække, til den skal spises.

forårsløg
20 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Drys med de grønne løgtoppe.

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Bonusinfo

En Andouille-pølse stammer oprindeligt fra Frankrig, hvor den var lavet af indmad. Senere tog franskmændene den med til Nordamerika, hvor den efterhånden skiftede karakter. Pølsen blev meget krydret, sandsynligvis for at dæmpe smagen af indmad, og senere blev indmaden skiftet ud med svinekød. Den udgave vi får fra vores venner hos Bodebjerg er en Kreolsk Andouille, altså den Nordamerikanske udgave uden indmad, men med masser af varme krydderier.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?