
Skyl gulerødder, ræddiker og pastinakker. Læg gulerødder og ræddiker i en skål. Skær pastinakkerne i grove skrå stykker og læg dem i skålen. Vend olivenolie og timian (gem lidt til pynt) i grøntsagerne og hæld dem ud på en bageplade.
Tænd ovnen på 170 grader. Lad yderskallen sidde på rødløgene. Vend dem i honning og læg dem på bagepladen. Bag alle grøntsager i ca. 1 time ved 170 grader. Løgene skal du holde lidt øje med - mine fik kun 45 min - men de skal være møre. Lad dem køle lidt ned og anret pastinak, gulerod og ræddike.
"Smut" rødløgene ud i ringe og anret dem ved grøntsagerne. Drys groft havsalt over sammen med lidt frisk timian.
Her er kun anrettet til to personer. Salaten er fremragende til fx svinemørbrad.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften