
Retten er endnu bedre, hvis du har en smule smør til gulerødderne. Men har du ikke det, er den stadig totalt fin med lidt god olivenolie.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Kog kartoflerne i saltet vand ca. 15-18 min., til de er møre. Afdryp dem grundigt, og vend dem evt. med en smule god olivenolie.
Skrub eller skræl gulerødderne, flæk dem på langs, og damp dem i en sautérpande i 2-3 cm kogende, saltet vand, gerne med en smørklat eller lidt olivenolie i ca. 4-7 min., alt efter tykkelse, og hvor møre, du kan lide dem. Afdryp gulerødderne, og vend dem med lidt smør eller olivenolie, salt og hakket estragon.
Pluk salaten groft, og anret den på et lille fad. Skær agurkerne i tynde skiver, og top dem på salaten. Krydr med salt, lidt revet citronskal og peber, og dryp med olie og eddike lige inden servering.
Skær resten af citronen i både.
Del fisken i passende stykker, så alle får 1-2 stykker hver.
Vend fisken i mel, og steg den i olie og smør ca. 1-2 min. på hver side på en pande, eller til den er gylden, og akkurat gennemstegt. Krydr med salt.
Anret fisken med kartofler og gulerødder, og servér straks med salat, citron og evt. en smørklat til dine kartofler.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften