0
Majspandekager med kylling, bønner og sprød blomkålssalat

Majspandekager med kylling, bønner og sprød blomkålssalat

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:
Allergener:
Sesam, Nødder, Soya, Jordnødder, Cashewnødder, Gluten, Mælk

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
sorte  bønnerkyllingebryst uden skindløgMexicansk krydderiblanding (stærk)cashewnødder
1 min.
Fyld

Start med at tænde ovnen på 200 grader. Sæt en flad bageplade i midten af ovnen.

Skræl løgene, og skær dem i strimler.

Skær kyllingen ud i store tern. 

Varm en stor pande grundigt op ved høj varme, og tilsæt en smule olivenolie.

Steg først nødderne, til de har taget en smule farve, og læg dem så til side til senere. 

Tilsæt lidt ny olie, brun kyllingen et par minutter, og tilsæt så løgene til panden. Lad det sautere i 3-4 min., til løgene begynder at blive møre. Tilsæt så krydderblandingen og drænede bønner. Lad retten varme igennem nogle minutter og smag til med salt.

cashewnødderlimeblomkål
10 min.
Grønt

Skyl blomkålet, og snit det derefter super fint enten på et mandolinjern eller med en skarp kniv.

Hak nødderne fint med en kniv.

Bland nødder og blomkål i en skål med lidt fintrevet limeskal og et godt skud limesaft.

Majs tortillas – Tlayuda
20 min.
Pandekager

Varm pandekagerne et par min. i ovnen på pladen, til de er blevet bløde.

yoghurt naturel
30 min.
Anretning

Anret pandekagerne med godt med bønner, kylling og en god klat yoghurt i.

Servér blomkålet enten i eller ved siden af pandekagen.

Velbekomme!

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprikaflager, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% hvidløgspulver, 5% løgpulver,  5% cayenne, 5% røget stærk paprika

 

 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?