0
Malaysisk "laksa" nudelsuppe med gris og lime
Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk

Jeg har gennem mine rejser i Sydøstasien lært, at en ægte malaysisk laksa nudelsuppe aldrig handler om mængden af ingredienser, men om balancen mellem varme krydderier, sødme, syre og umami.

Her får hakket gris lov at simre i en krydret bouillon med laksa krydderiblanding, ingefær, hvidløg og fish sauce.

Risnudlerne suger smagen til sig, mens lime giver retten den sidste friskhed og nerve.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
40 min.
Estimeret tidsforbrug

Ca. 40 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:

  • Forberedelse: 10 min

  • Bouillon: 20 min

  • Nudler og grøntsager: 10 min

  • Anretning: 2-3 min

Fremgangsmåde

  • Find alle ingredienser og redskaber frem.

  • Skyl grøntsager og krydderurter.

  • Vask hænder og redskaber efter håndtering af kød og jordede grøntsager.

  • Hak hvidløg fint, riv ingefær, og snit gulerødder og hvidkål i tynde strimler. Skær lime i både.

  • Varm lidt neutral olie i en gryde, og brun det hakkede kød godt af ved høj varme, så det får farve og smag. Krydr undervejs med salt, peber og halvdelen af krydderiblandingen. Tag kødet op, og sæt til side.

  •  I samme gryde tilsættes gulerødder og hvidkål som sauteres sammen med hvidløg og ingefær til det er faldet helt sammen og gerne brunet en smule af - det tager et par minutter. Kom resten af krydderiblandingen på, og lad det riste et minut.
  • Hæld 2,5 dl vand pr. pers. i gryden, og smag til med fish sauce, soyasauce og en anelse sukker. Lad bouillonen simre i 15 min., så smagene samler sig. (tilføj evt lidt hønsebouillon for ekstra dybde i smagen)

  • Tilbered risnudlerne efter pakkens anvisning, og hæld dem i en sigte. Skyl dem kort i koldt vand.

  • Vend kødet tilbage i bouillonen, og kog det hele kort igennem.

40 min.
Anretning
  • Fordel nudler i dybe skåle, og hæld den varme bouillon med kød og grøntsager over.

  • Top med limebåde.

Tips til at peppe retten op / bruge rester

  • Vil du have ekstra dybde? Tilsæt lidt hønse eller andet bouillon - og / eller et par dråber sesamolie i bouillonen.

  • Kog evt. lidt kokosmælk med i suppen, hvis du ønsker den cremet! 

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Laksa krydderi indeholder: 20% gurkemejerod, 15% galangarod, 10% citrongræs, 10% bird eye chili, 10% korianderfrø, 10% spidskommen, 5% nelliker, 5% muskatnød, 5% cassiabark, 5% laurbærblade, 5% grøn kardemomme