
Lam/kartofler: Start med at lave en marinade: Hak rosmarinbladene fint og kom halvdelen i en skål. Riv citronskallen ned i og pres saften henover. Kom 2 spsk. olie, salt og peber ved og rør det godt sammen.
Rids fedtlaget på lammeculotterne og gnid marinaden godt ind i kødet. Lad det marinere mens kartofler og grøntsager klargøres.
Skrub kartoflerne godt og skær dem i 1 cm tykke skiver. Vend dem med resten af rosmarinen, lidt olie, salt og peber og bred dem ud i bunden af et ildfast fad. Læg culotterne ovenpå og sæt fadet i ovnen ved 175 grader i ca. 25 min. til culotterne giver lidt modstand ved let tryk (centrumtemperaturen skal være 55/60 grader for et rosa/svagt rosa resultat). Løft culotterne af kartoflerne, pak dem ind i stanniol og lad dem hvile 10 min. inden de skæres i skiver. Bag kartoflerne videre mens kødet trækker.
Grønt: Skær aubergine og squash i mellemstore tern og skær rødløgene i både. Vend det hele sammen med lidt olie, salt og peber og bred det ud i et lavt ildfast fad. Bag det 10 min. ved 175 grader til grøntsagerne begynder at tage lidt farve. Rør flåede tomater, presset hvidløg, sukker, salt og peber sammen. Hæld det jævnt ud over grøntsagerne og bag yderligere 15 min. til konsistensen er let cremet - rør gerne et par gange undervejs.
Server evt. med en grøn salat, en skefuld tzatziki og groft brød til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften