
Steaks: Pluk bladene af al timianen og kom en tredjedel i en morter (resten gemmes til gratin og champignoner). Kom også oregano, 2 fed pillede hvidløg, spidskommen og salt i morteren og stød det hele godt sammen. Riv citronskallen af en halv økologisk citron i og saml det hele med lidt olie. Krydr bøfferne med lidt friskkværnet peber, gnid dem godt med marinaden og lad dem trække 15-30 min. Steg dem gyldne på begge sider i lidt olie - 1-3 min. på hver side efter ønske.
Gratin: Skræl kartofler og selleri og skær dem i tynde skiver. Læg dem i et ildfast fad sammen med en tredjedel friske timianblade, 2 fed presset hvidløg, fløde, 1 dl parmesanost, salt og peber. Vend det hele sammen og tryk det godt ned i fadet. Drys med det resterende parmesanost og bag gratinen i en 175 grader varm ovn i 35-45 min. til grøntsagerne er møre og overfladen flot gylden.
Champignon: Pil et fed hvidløg og knus det med resten af timianen, chili og lidt salt. Rør lidt olie i og vend det hele sammen med rensede champignoner i et ildfast fad - slut af med lidt tynde skiver smør ovenpå. Bag dem i en 175 grader varm ovn i 25-30 min. til de er møre og gyldne.
Server med en tomatsalat eller blandet grøn salat og godt groft brød.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften