
Labneh: Hak de blandede krydderurter (fx persille, basilikum, purløg, dild) og hvidløget fint og kom det hele i en dyb tallerken. Rør flødeost og yoghurt godt sammen, lav små kugler med to teskeer og rul dem forsigtigt i krydderurterne. Stil dem på køl i 20 min. Læg dem med god afstand på et flot fladt fad. Halver tomaterne og fordel dem ind i mellem. Dryp med god olivenolie og balsamico, kværn lidt peber over og server straks.
Bulgur: Kom bulguren i en skål, overhæld med kogende vand til det dækker med ca. 1 cm og lad det hvile tildækket til væden er absorberet. Løsn bulguren med en gaffel og lad den køle ned til stuetemperatur. Flæk agurken på langs, skrab den bløde kerne væk og snit resten i små tern. Trim forårsløgene, snit dem i tynde skiver og striml myntebladene fint. Vend agurk, forårsløg, mynte, ærter, citronskal, 3 spsk. olie, salt og peber sammen med bulguren. Smag til med citronsaft og lad salaten trække i 15 min. Halver hjertesalaten, fjern stokken og snit bladene i helt fine strimler. Vend hjertesalaten i bulgursalaten lige inden servering og anret i en flot skål.
Kød: Pensl kødet med et tyndt lag olie og grill det i 4-5 min. på hver side (afhængig af tykkelse) til kødet føles fast ved et let tryk. Krydr med salt og peber og lad det hvile i 5 min. Skær kødet i tynde skiver lige inden servering.
Server sammen med godt brød.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften