0

Marineret helstegt mørbrad med dampede forårsløg og grøn sauce

Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Kød: Bland soya, olie, presset hvidløg og engelsk sauce sammen og krydr med tabasco og friskkværnet peber. Hæld marinaden i en frysepose, kom kødet ved og ryst posen let. Luk posen godt til og lad kødet marinere koldt i min. 6 timer. Tag kødet op af marinaden og læg det på en rist over bradepanden. Krydr med en anelse salt og steg mørbraden i ovnen ved 225°C i 15-20 min.

Sauce: Kom halvdelen af creme fraichen i en foodprocessor sammen med 1 dl snittet forårsløgstop, grofthakket purløg, persille og dild – stilkene må også gerne bruges, evt. lidt revet citronskal, salt og peber. Kør det hele til en ensartet creme, kom det i en skål og vend resten af creme fraichen i. Smag til med salt og peber og lad saucen trække køligt indtil servering.

Forårsløg: Fjern rødderne og den øverste cm af toppen på forårsløgene - snit også lidt top fra til saucen. Læg forårsløgene i koldt vand ca. 30 min. og damp dem så møre i en smule letsaltet vand, 3-5 min. afhængig af tykkelse. Læg dem på et fad, fordel smørret i små klatter henover og krydr med lidt salt og peber.

Server retten med fx små kogte kartofler og en tomatsalat.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.