0
Meunierestegt mørksejfilet med majsfrikassé, nye løg og dild

Meunierestegt mørksejfilet med majsfrikassé, nye løg og dild

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Kartofler: Skrab/skrub de nye kartofler og kog dem i vand med salt i 12-15 min. Dræn vandet fra og tilsæt med det samme en generøs klat smør til gryden. Læg låg på igen og ryst lidt rundt. Lad kartoflerne trække i 5-8 min. under låg, drys med friskhakket dild og server straks - evt. med lidt godt salt oven på.

Majsfrikasse: Fjern bladene og kog majskolberne i rigeligt godt saltet vand i 8-10 min. Køl dem let ned og skær majskernerne af. Sauter majsene i en lille tykbundet gryde i en generøs klat smør sammen med finthakket skalotteløg. Tilsæt fløden og kog ind til en cremet konsistens. Smag til med salt og peber og kog igennem sammen med masser af hakket dild (gem lidt til kartoflerne) - og server straks.

Forårsløg: Soigner løgene og steg dem sammen med fisken i 1-2 minutter (de kommes på panden med fisk lige før du vender fisken) - eller steg dem på en pande for sig selv i lidt smør - husk at krydre dem med salt.

Fisk: Fold fileterne på den lange led så de ligger dobbelt og krydr med salt og peber. Vend dem i hvedemel (eller majsmel/polentamel hvis du har det!). Steg dem på en medium varm pande i godt med neutral olie. Steg fisken primært på den ene side (i ca. 2 min.) til de er flotte og gyldne - kom nu et par gode klumper kold smør på panden og lad det bruse op, kom forårsløg på panden nu!. Vend fisken og steg videre mens du hele tiden "drypsteger" på toppen ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde hen over fisken - fortsæt drypstegningen i 1-2 minutter. Krydr med lidt salt og peber igen.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK