Start med at skylle grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand. Kog risene i ca. 12 min., og hæld overskydende vand fra.
OBS: Vigtigt at overholde tiden, da risene ellers nemt kan klistre.
Skær hvidløg i tynde skiver, peberfrugt i strimler og løg i både.
Del fisken i stykker, så der bliver 1-2 stk. pr. pers.
TIP: Vil du hellere spise rå peberfrugt, kan du uden problemer undlade, at tilsætte peberfrugt, og bruge den som snackgrønt i stedet.
Sautér løg og hvidløg i rigeligt olivenolie i en dyb pande i ca. 2-3 min. Det skal ikke tage farve, men falde flot sammen. Ca. 2-3 min.
Kom tandoori krydderi på, og varm det ganske kort.
Tilsæt de hakkede tomater og kokosmælk, og krydr med salt og peber. Lad saucen koge under låg i 2-3 min., og smag til med salt og peber igen.
Kom peberfrugt og spinat på panden, lad det dampe under låg i 1-2 min., og tilsæt evt. en smule vand, hvis den er for tør.
Læg fisken i panden, sæt låg på, og damp den i 5-7 min., eller til den er akkurat gennemtilberedt.
Anret ris i dybe tallerkener, top med fisk og sauce, og nyd straks.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Tandoori masala anvendes til fx tandoori kylling, en ret hvor kyllingen er dækket med en blanding af almindelig yoghurt, salt og tandoori masala. Kyllingen steges derefter i ovnen ved meget høj varme. Kylling lavet på denne måde har en rosa ydre og en velsmagende aroma. Man kan også med fordel bruge fisk eller paneer med tandoori.
Spidskommen, koriander, nelliker, kanel, ingefær, hvidløgspulver, chili, gurkemeje og muskatnød.
Kommentarer og forslag til opskriften