
Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand. Kog risene i 9-12 min.(afhængig af konsistensen du ønsker på risene), og hæld al overskydende vand fra.
Skær fisken i ca. 2x2 cm tern, krydr med salt, og gem til senere.
Hak løget fint.
Kom chilipulver i en kasserolle med et skvæt olie (pas på - den er stærk), og rist ved middelvarme i 1 min.
Tilsæt løget, og steg det i et par min., til det er gyldent.
Hæld 1 dl vand pr. pers. i kasserollen, tilsæt bouillon og tomatpuré, og få det op at simre.
Varm en pande op ved middelhøj varme.
Flæk porren på midten, steg dem i olie på skæresiden, og pres dem ned med et låg, til de branker, og bliver møre. Krydr med salt, peber og citronsaft.
Smag tomatsovsen til med citronsaft, salt og lidt sukker.
Kom fisken i tomatsovsen, og lad det simre, til fisken begynder at flage.
Servér mørksej i tomatsovs med ris og grillet porre.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften