Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl kartoflerne, skær dem i tern, og kom dem i en gryde sammen med mælken. Damp kartoflerne ved middel varme med låg på i ca. 20 min., indtil de er helt møre. Rør rundt jævnligt, så mælken ikke brænder på.
Dræn mælken fra kartoflerne, men gem mælken. Pisk kartoflerne med et piskeris. Tilsæt mælken, indtil mosen har den ønskede tekstur. Smag til med salt og peber.
Skær fisken i stykker på ca. 2x2 cm., og krydr dem godt med salt.
Hak løget fint, og overfør det til en gryde med 1/2 spsk. olie pr. person. Lad det simre ved middel varme i ca. 5 min., indtil det er gyldent.
Hak persille og kapers groft.
Hæld flåede tomater i gryden til løgene, og bring gryden i kog.
Skru ned for varmen, tilsæt fisk og kapers, og lad sovsen simre i 5 min., indtil fisken begynder at flage.
Smag retten til med salt og peber. Rør persillen i lige før servering.
Varm en pande op ved høj varme. Steg svampene i 1/2 spsk. olie pr. person i ca. 3-4 min. ved jævnlig omrøring, så svampene får godt med farve og bliver møre.
Krydr med salt og peber.
Fordel mosen i dybe tallerkener, og anret sovs og fisk henover med de stegte svampe.
NB. Foto viser retten lavet med østershatte, men her bruges svampe.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Den brune champignon minder om den hvide champignon. Den har en skærmformet, lys brun hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.
Kommentarer og forslag til opskriften