Appelsinsauce:
50 g løg
1 fed hvidløg
½ dl bouillon
½ dl appelsinsaft
30 g DDV yoghurt
revet appelsinskal fra økologisk appelsin
salt og peber
Sauce: Start med at hakke løg og hvidløg og kom dem i en lille gryde sammen med revet appelsinskal (brug en mængde efter eget behag). Tilsæt bouillon og appelsinsaft og lad det koge i ca. 15 minutter. Blend herefter saucen sammen med yoghurt. Smag til med revet appelsinskal, salt og peber.
Pastinakker: Skræl pastinakkerne og skær dem i grove stave. Varm en lille pande op og steg dem gyldne i olie eller bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter. Krydr med salt.
Fisk: På en anden pande steges fisken i fedtstoffet. Krydr med salt og peber.
Anret de stegte pastinakker sammen med fisken og hæld saucen over. Pynt med frisk dild.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Klaret smør: Klar smørret ved at varme det langsomt op, uden at det koger i en lille kasserolle. Når det er smeltet, trækkes det til side og får lov at stå lunt 5-10 minutter så valle og urenheder kan bundfælde sig. Hæld nu den klarede smør (der ligger i toppen) over i en ny skål og kasser vallen (det hvide bundfald).
Kommentarer og forslag til opskriften