Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Start med at sætte vand over til spaghettien.
Bacon steges i en stor pande, der kan rumme hele retten senere. Når baconen er sprød, tages den op, og stilles til side. Panden skal ikke tørres af.
Citronen skylles, og skallen rives fint.
Fisken skæres ud i portions-stykker, og drysses med lidt salt og en smule sukker.
Osten rives fint.
Put spaghettien i gryden og kog den al dente, hvorefter den drænes for vand. Gem et par dl. af kogelagen til evt. at spæde saucen op med senere.
Spaghettien hældes over på den varme bacon-pande, og fløden hældes over sammen med de frosne ærter. Varm godt igennem, og tilsæt så et par tsk. citronsaft pr. person. Tilsæt nu den ristede bacon og smag til med revet citronskal samt masser af peber.
Fisken steges i 50/50 smør og olie et par minutter, vendes, og "kysser" panden et minut på den anden side.
Osten vendes ned i spaghettien. Hvis saucen bliver for tyk, spædes den op med lidt af pastavandet. Smag til med salt og peber.
Pastaen hældes op i et stort fad, og fisken serveres til.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
Kundekommentarer ()