Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.
Sæt en gryde med vand over at koge.
Skær kartofler og pastinak i små stykker, og kom dem i gryden.
Skær ca. 4/5 af løget i både, og hak resten fint. Tilsæt bådene til gryden. Lad det hele koge, indtil kartoflerne er møre.
Skær fisken i stykker på ca. 2x2 cm, og krydr dem godt med salt.
Sigt væden fra de kogte grøntsager. Pisk dem med et piskeris, og tilsæt mælk, indtil mosen bliver cremet. Tilsæt det finthakkede løg, og smag til med salt og peber.
Kom mosen i et ildfast fad, læg fiskestykkerne henover, og tryk dem ned i mosen.
Riv osten henover mos og fisk, og bag i ca. 10 min., indtil osten har fået lidt farve og fisken begynder at flage.
Rør følgende pr. person sammen i en stor skål: 1 spsk. olivenolie, 1 spsk. eddike og 1/2 tsk. sennep. Tilsæt lidt salt og rør igen godt rundt.
Pluk bladene fra stokken på salaten, og skær tomaterne i tern.
Kom salat og tomater i dressingen, og vend godt rundt. Smag til med salt, peber og eddike.
Servér brandaden med salat.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
Kundekommentarer ()