0
Murgh Makhani (A.K.A. butter chicken eller smørkylling) med krydrede ris og ferskensalat

Murgh Makhani (A.K.A. butter chicken eller smørkylling) med krydrede ris og ferskensalat

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
3 t
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Kylling: Skær lår og vinger af kyllingen - del låret i over og underlår. Del brystet i 2 stykker på langs og del derefter hvert stykke i 3 stykker. Når brystet skæres ud, er det vigtigt at skære stykkerne ud med ben på, det holder på smagen og hindrer kødet i at blive tørt. Vend kyllingestykkerne rundt i marinaden* og lad det trække i mindst 2 timer på køl - gerne natten over.

Marinade: Skræl og riv ingefær fint. Pil hvidløg og hak det fint. Rør med saften fra citronen, eddike, creme fraiche, finthakket løg, chilipulver, salt, samt knust korianderfrø, peber og spidskommen (gerne hele krydderier der er ristet på en tør pande og efterfølgende knust i en morter)

Tilberedning: Kom kylling og marinade i en solid støbejernsgryde med tætsluttende låg og kom det i en forvarm ovn (185 grader) i ca. 30 minutter - tilsæt tomatsaucen** og giv det yderligere 30 minutter i ovnen under låg.

**Tomatsauce:

12 modne dadeltomater (eller 6 modne stilktomater/ 1 dåse gode tomater)

50 g smør

50 g ingefær

1 grøn chili

1 dl piskefløde

1 spsk korianderfrø

1 spsk spidskommen

2 spsk sukker

Del tomater i kvarte og rens den grønne chili (kassér kernerne). Blend det sammen med skrællet og revet ingefær. Tilsæt knust korianderfrø og spidskommen (gerne hele krydderier der er ristet på en tør pande og efterfølgende knust i en morter). Tilsæt sukker, fløde og smør og blend det hele sammen.

Krydrede ris: Rist lidt garam masala af i en gryde i lidt smør - tilsæt Basmatiris og vand efter opskriften på risposen - og kog dem møre - lad dem trække lunt i mindst 20 minutter.

Server evt. retten med naan eller roti og fx en skøn ferskensalat som denne:

Krydret ferskensalat med sesam, nigella og koriander

8 modne ferskner

50 g sesamfrø

1 spsk nigellafrø

2 spsk. olivenolie

1 bdt koriander

1 spsk spidskommen

½ tsk sukker

1 spsk hvidvinseddike

lidt flagesalt

Del de modne ferskner i både og fordel dem i et lag på et fad. Dryp med olivenolie og eddike. Krydr med ristet og stødt koriander og spidskommenfrø - drys med ristede sesam og lidt nigellafrø. Til sidst drysses lidt god flagesalt på og der drysses generøst med frisk koriander!

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?