0
Onion bhaji med mørksej, daal og raita
Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Indisk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Onion bhaji var min første introduktion til indisk mad, og det var for mig startskuddet til en livslang fascination og glæde ved det indiske køkken generelt. Så jeg føler faktisk, at jeg skylder denne herlige og simple snack en stor tak! "bhajia" betyder fritter, og er i virkeligheden kun en lille del af den store pakora familie, som omfatter alle gode ting stegt i kikærtemel.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
mørksejfilet uden skindsalt
0 min.
Fisk:

Del fisken i mindre stykker på ca. 2 x 2 cm. Kom fisken i en skål, drys med lidt salt, og vend rundt. Lad fisken salte i mindst 5 min. i køleskabet. 

yoghurt naturelagurkcitronsaltsort peber
3 min.
Raita:

Riv agurken i fine strimler (gerne på et mandolinjern). Drys med lidt salt og vend rundt. Lad agurken trække i 5-10 min.

Knug saften fra agurken, og vend den i yoghurten. Smag raitaen til med sort peber og lidt citronsaft, og anret den i en skål.

mørksejfilet uden skindzittauerløgOnion Bhaji krydderimixkikærtemelkoriandercitronneutral olie til fritering
5 min.
Onion bhaji med mørksej:

Skyl og skær korianderstilkene fint (gem bladene til pynt). Pil løgene, og snit dem på langs i så fine strimler som du kan. Brug evt. et mandolinjern.

Kom løgene i en skål, drys dem med lidt fint salt, og vend rundt. Lad dem stå et par min., mens du laver dejen.

Dej: Kom kikærtemel i en skål, og rør det med lidt citronsaft og 1-2 spsk. smeltet smør (eller ghee). Tilsæt også lige netop nok koldt vand til, at dejen får en konsistens som tykmælk eller tapetklister. Pisk den glat. 

Rør krydderimixet i dejen sammen med korianderstilke,  og tilsæt lidt salt. Kom de snittede løg i, så de er dækket med dej. Vend til sidste de saltede fiskestykker i dejen. 

Opvarm en lille frituregryde med neutral olie, eller brug en stor pande, der er en tredjedel fyldt med olie. Test temperaturen på olien (der helst skal være omtrent 180° C) med en dråbe dej, der skal syde, når den kommer i olien og derefter flyde ovenpå.

Sæt i mellemtiden en skål koldt vand klar ved komfuret, og gør en bageplade klar med køkkenrulle på.

Tænd ovnen på 175° C. (varmluft)

Når olien er klar, gør du dine hænder våde i vandet i skålen, og former ”løg/fiskeboller” på størrelse med store bordtennisbolde.

Steg dem i olien, men pas på ikke at overfylde gryde eller pande, og rør forsigtigt med en træske for at undgå, at bollerne sætter sig fast i bunden.

Steg i 3-4 min., og vend bollerne rundt et par gange, indtil de er sprøde og gyldne på alle sider.

Tag bollerne op, og lad dem dryppe af på køkkenrulle.

Kom nu bollerne i ovnen for at holde dem varme, mens du laver den næste omgang.

daal
10 min.
Daal

Lun daal forsigtigt i en lille gryde. 

koriandercitron
20 min.
Anretning:

Som vist på billedet drysset med koriander. Og er der citron i overskud, så server det til.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Onion Bhaji krydderimix indeholder:

  • 25% gurkemeje
  • 25% spidskommen
  • 25% fennikelfrø
  • 15% karry blade
  • 10% sort peber

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?