
Panade af pinje-og græskarkerner:
Pinje- og græskarkerner hakkes groft (retten kan sagtens laves med kun 1 slags. Kernerne fra tomaterne fjernes og tomatkødet skæres i små tern. Smør, kerner, tomatkød, rasp, og rosmarin røres el. ældes samme i en lille skål.
Skærisinger:
Fileterne krydres med salt og peber. Skær et ikke gennemgående snit og fold fileterne så de er lige tykke. Placer fileterne i et smurt ildfast fad og fordel panaden ovenpå. Bages i en varm ovn ved 190 g i ca. 10 min.
Hvidvinssauce:
Skær 1 stort el. 2 små skalotteløg i fine tern og sautér dem i lidt olie i en gryde. Tilsæt hvidvin, hønsefond og lad det koge ind til det halve. Tilsæt fløde og lade det igen koge ind til 2/3 del. Kan evt. jævnes med lidt maizena el. lad det koge ind til det får en cremet konsistens.
Server retten med små råstegte kartofler.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften