Pad Krapow er en ægte thailandsk smagsbombe!
Saftig hakket kød svitset i hvidløg og chili, mens den får selskab af spidskål og en sauce med masser af umami fra soja og fiskesauce.
Så smider vi en håndfuld duftende basilikum i, som lige løfter det hele op. Det tager ingen tid, men smager som en million!
Servér med varme ris, og top med et spejlæg. WIN!
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
For at gøre madlavningen nemmere, kan du forberede følgende elementer på forhånd:
Ris: Skyl risene og lad dem stå i koldt vand i 10 min. før kogning for en hurtigere tilberedning.
Marinade: Bland sojasauce, fiskesauce og peber i forvejen, så den er klar til brug.
Grøntsager: Hak hvidløg, chili og basilikum, og snit kålen, så du kan smide det direkte på panden.
Friteret æg: Hvis du vil spare tid, kan du blot spejle æggene i lidt olie, i stedet for at fritere dem.
Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand. Hæld dem i en gryde, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart.
Kog rigeligt vand (som når du koger pasta) op med lidt salt i. Kom ris i, når vandet koger. Sæt låg på, bring tilbage i kog, og skru ned, så risene netop koger!
Sæt uret, tik, tak - efter 9 min. hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække 5-10 min.
Bland soya og fiskesauce (1/2 tsk. af begge pr. pers.) med lidt sukker og en masse friskkværnet sort peber i en lille skål eller kop.
Pil hvidløget, og hak det fint.
Hak chilien fint (pas på den er STÆRK, så fjern evt. kerner for en mildere version).
Snit kålen så fint du kan, brug evt. et mandolinjern. og hak thai basilikum groft.
OBS. hvis du laver mad til 2,3 eller 4 personer, skal du huske at gemme halvdelen af spidskålen til retten på dag 2/3.
Kom lidt neutral olie på en pande/wok, og sæt den over på høj varme.
Tilsæt det hakkede svinekød sammen med chili efter smag (pas på den er HOT!) og det hakkede hvidløg.
Steg i 2 min., inden du tilsætter spidskålen, som steges med i 4-5 min.
Tilsæt Krapow-marinaden, og steg i yderligere 1-2 min. mens du konstant rører i retten.
Vend den grofthakkede basilikum i, og sluk.
Rengør panden (hvis du brugte pande i stedet for wok), eller tag en anden pande frem. Tænd på høj varme, og kom godt med neutral olie på.
Når olien er varm, slås æggene ud, som var det til spejlæg. Pas på, det kan godt sprøjte lidt, og skru evt. lidt ned.
Brug en ske til at komme olie henover æggene, så de nærmest bliver fritterede.
Efter 2-3 min. er de færdige, når de har en brun sprød kant, men stadig har en flydende blomme. Kom på lidt fedtsugende papir (fx køkkenrulle), og krydr med salt.
Som vist på billedet.
Thaibasilikum ligner lidt almindelig basilikum i udseende og til dels smag, men den er noget mere spids i bladene. Den smager let sødligt, er krydret med noter af peber. Thaibasilikum er fantastisk smagsgiver i det asiatiske køkken og er nærmest uundværlig i fx thailandske retter med kokosmælk.
Kommentarer og forslag til opskriften