0
Panko-stegt mørksej med spicy bønner og mexikansk Esquites salat

Panko-stegt mørksej med spicy bønner og mexikansk Esquites salat

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

majskolber
5 min.
Majs

Fjern blade og fimrehår på majskolberne. Skær majskernerne fra, og kog dem i godt saltet vand i 2 min. NB. Du kan også koge de hele majskolber i 7-8 min., og først derefter skære kernerne fra.

Kom de kogte majskerner i en skål, og lad dem dampe lidt af.

røde kidneybønnerhvidløgMexicansk krydderiblanding (stærk)
5 min.
Spicy kidney bønner

Kom bønnerne i en sigte og skyl dem hurtigt i koldt vand. Lad  dem dryppe af. Rist bønnerne på en pande med 2/3 af krydderiblandingen samt finthakket hvidløg (brug halvdelen her). Smag til med salt og peber. 

forårsløgmayonnaiseJalapeño chilihvidløgQueso Frescokoriander
15 min.
Esquites salat & Spicy bønner

Skyl forårsløg, og skær dem i så tynde skiver som muligt. Pil og hak eller pres resten af hvidløget gennem en presse.

Skær jalapeño chili i fine tern. Hvis du kan lide stærk mad, kan du vælge at beholde kerne og lameller i jalapeñoen.

Pluk koriander, og hak blade og stilke.

Kom mayonnaise i en skål, og smuldr osten deri. Vend de kogte majskerner, jalapeño chili, forårsløg, hvidløg og den hakkede koriander deri. 

Vend med de ristede bønner lige før servering.

Smag til med salt og peber.

mørksejfilet uden skindpankoMexicansk krydderiblanding (stærk)
25 min.
Fisk

Del fisken i mindre stykker (3 pr person) og krydr generøst med salt og knust sort peber, samt lidt af krydderiblandingen (brug ca. 1/3 her) på begge sider. Vend dem derefter først i mel, dernæst i et sammenpisket æg (alternativt lidt fløde eller mælk) og til sidst i pankorasp. Sørg for at presse raspen godt fast. Steg på en eller 2 pander i rigeligt fedtstof - jeg bruger neutral olie. Steg til de er gyldne og sprøde - det tager ca. 1-2 min. på hver side. Lad fiskene dryppe af på fedtsugende papir, og drys med lidt salt. 

35 min.
Anretning

Som vist på billedet.

Velbekomme.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Panko er en rasp lavet på en speciel type japansk hvidt brød uden skorper. Panko laves nemlig oprindeligt af brød bagt ved at føre elektrisk strøm gennem dejen, hvilket giver brød uden skorper.  Panko er velegnet til at give en skøn, sprød panering da panko har lidt større og mere ukurante krummer end almindelig rasp. Det giver raspen en luftig og ultra-sprød konsistens. Panko er yderst velegnet til friturestegning.

Bonus-info: Navnet panko stammer oprindeligt fra Portugal, hvor japanerne i sin tid lærte at bage brød af portugiserne. Pan stammer fra det portugisiske ord Pão = brød og det japanske ko betyder mel.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?