Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand. Hæld dem i en gryde, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart.
Kog rigeligt vand (som når du koger pasta) op med lidt salt i. Kom ris i, når vandet koger. Sæt låg på, bring tilbage i kog, og skru ned, så risene netop koger!
Sæt uret, tik, tak - efter 9 min. hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække 5-10 min.
Skær blomkålen ud i små buketter, og vend med en smule olivenolie og salt.
Bag i ovnen på en bageplade ved 225 grader i 10 min., til de er møre, gyldne med bid.
De sidste 3-4 minutter ristes solsikkekerner sammen med blomkål i ovnen, til de er gyldne og sprøde. (pas på de ikke brænder!)
Pres hvidløget helt fint gennem en hvidløgspresser - brug ca 1/4 fed pr. pers., du laver mad til.
Rør følgende, pr. pers. du laver mad til, godt sammen med det pressede hvidløg: Saften fra 1/4 citron, 2 spsk. olivenolie, 1/4 spsk. Dijonsennep og 1/2 tsk. honning eller sukker. Smag til med salt og peber.
Skær tomaterne i tern, og hak dilden fint (gem ca. halvdelen af dilden til fisken).
Vend de bagte blomkål sammen med fintskåret rødløg og tomat samt dressingen i en skål. Smag til med salt og peber.
Skær fisken i passende portionsstykker, og krydr dem med salt og peber.
Riv fire stykker bagepapir af på ca. 35x35 cm, og placér et stykke fisk på midten af hvert stykke.
Top med 25 g smør på hvert stykke, og drys med det sidste dild. Placér en skive citron ovenpå hvert stykke fisk
Luk pakkerne til, og bag fisken i ovnen ved 225 grader i 12-15 min.
Servér papilotte sammen med de kogte ris og en portion salat.
Fif: hæld den skønne lage der ligger ved fisken i papilotten over risene - det smager HERLIGT!
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()