Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 225 grader.
Kog kartoflerne i rigeligt godt saltet vand i ca. 18-20 min.
Skær blomkålen ud i små buketter, læg dem i et ildfast fad, og vend med en smule olivenolie og salt.
Bag blomkålsbuketterne i den varme ovn i ca. 15-20 min., til de er møre og gyldne med bid.
Pres 1/4 fed hvidløg pr. pers. helt fint gennem en hvidløgspresser.
Rør følgende pr. pers. godt sammen med det pressede hvidløg: Saften fra 1/4 citron, 2 spsk. olivenolie, 1/4 spsk. dijonsennep og 1/2 tsk. honning eller sukker. Smag til med salt og peber.
Skær tomaterne i tern, og hak persillen fint (gem ca. halvdelen af persillen til fisken og kartoflerne).
Vend de bagte blomkål sammen med fintskåret rødløg, tomat-tern og hakket persille samt dressingen i en skål. Smag til med salt og peber.
Skær fisken i passende portionsstykker, og krydr dem med salt og peber.
Riv 4 stykker bagepapir af på ca. 35x35 cm, og placér et stykke fisk på midten af hvert stykke.
Top med 25 g smør, drys med lidt hakket persille, og placér til sidst en skive citron ovenpå hvert stykke fisk.
Luk pakkerne til, og bag fisken i ovnen ved 225 grader i 12-15 min. til de begynder at puffe let op af dampen, der opstår indeni.
Servér fisk en papilotte med de kogte kartofler, vendt i lidt smør og persille, og en portion blomkålssalat.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften