0

Pasta med friske artiskokker, spinat og parmesan (4 pers.)

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Fyld en skål over med vand og pres saften af 1 lime ned i - de rensede artiskokker skal heri efterhånden som de klargøres. Bræk stokkene af hovederne, skræl det yderste grønne af og gem den hvide midte. Riv de grove, læderagtige blade af hovederne og kasser dem. Klip spidserne af de resterende blødere blade. Halver artiskokkerne og skrab "blomsten" ud, hvis den er udviklet til grove fiberagtige hår. Del artiskokkerne i både, skær stokkene i skiver og kom begge dele i vandet. Klip tomaterne i strimler, overhæld dem med kogende vand og lad dem trække 10 min. Smelt halvdelen af smørret i en sauterpande og kom artiskokkerne ved sammen med saften af ½ lime og et godt nip salt. Lad det sautere ved middelsvag varme til artiskokkerne bliver bløde og begynder at karamellisere let. Kom resten af smørret ved sammen med ½ dl vand og sauter videre 10-15 min. til artiskokkerne er gyldne og møre. Kom tomaterne og halvdelen af fløden ved, læg låg på og skru ned til lav varme. Kog pastaen al dente i velsaltet vand. Pres hvidløgene og hak dem rensende spinat groft. Rør begge dele sammen med artiskokkerne sammen med olivenolien og lad det simre 5 min. Vend den drænede pasta i sammen med resten af fløde, halvdelen af parmesanen og et godt kværn peber. Smag til, anret og drys med resten af osten. Server straks med godt italiensk brød og en tomatsalat til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.