
Rens peberfrugterne og snit dem i strimler. Del blomkålen i små buketter og skær løget i tynde både. Rist først løg og peberfrugter i lidt olie, paprika, salt og peber til de er let gyldne, men ikke møre. Kom dem i et passende, lavt ildfast fad. Varm lidt mere olie op og rist blomkålsbuketterne godt gyldne. Krydr med lidt paprika, salt og peber undervejs og kom buketterne i fadet efterfølgende. Klip tomaterne i tynde strimler henover og tilsæt timian. Vend det hele let sammen, så det er blandet. Rør rasp og parmesan sammen og drys det i et jævnt lag henover gratinen. Bag ved 185°C i ca. 20 min. til grøntsagerne er møre og overfladen gylden. Giv til fisk, kød eller fjerkræ.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften