0
Pitabrød med pankostegte sej-nuggets & peanut-satésauce

Pitabrød med pankostegte sej-nuggets & peanut-satésauce

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

gulerødderagurktomater på stilk, fx cherry, blomme eller cocktail
1 min.
Grønt tilbehør

Skyl alle grøntsager grundigt. Skræl og riv gulerødder. Skær tomat og agurk i tern, krydr med salt og peber, og vend med lidt lys eddike og sukker. Lad det trække til senere. 

sriracha saucekokosmælkpeanutbuttersaté krydderi (Satay)
10 min.
Peanut-satésauce

Kog kokosmælk op med peanutbutter, krydderiblandingen og en smule srirachasauce (pas på den er stærk, og du skal gemme halvdelen af srirachasaucen til fisken). Kog ind til en cremet konsistens, og smag til med salt, peber og sukker. Juster evt. balancen med lidt citronsaft eller lys eddike.

mørksejfilet uden skindpanko raspsriracha sauce
20 min.
Fisk

Del fisken i små bidder på 2-3 cm. Krydr fisken med salt og peber og ca. halvdelen af srirachasaucen. Vend fiskestykkerne i en skål med lidt hvedemel. Vend dem derefter i en anden skål med sammenpisket æg, og vend dem til sidst i panko rasp. Fritér nuggets i masser af neutral olie ved ca. 180 grader (når det syder omkring en tændstik, er olien varm nok) til de er gyldne, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Drys med lidt salt.

NB. Fisken kan også steges på en pande i halvt olie/smør.

pitabrød
25 min.
Somun / pita

Fugt pitabrødene med lidt koldt vand, og lun dem i ovnen ved 250 grader i 2-3 min. Eller rist dem på en brødrister.

sriracha sauce
30 min.
Anretning

Sæt det hele på bordet, og lav saml-selv pita som på billedet her. Servér det sidste srirachasauce i en skål til individuel justering af styrke. 

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Panko er en rasp lavet på en speciel type japansk hvidt brød uden skorper. Panko laves nemlig oprindeligt af brød bagt ved at føre elektrisk strøm gennem dejen, hvilket giver brød uden skorper.  Panko er velegnet til at give en skøn, sprød panering da panko har lidt større og mere ukurante krummer end almindelig rasp. Det giver raspen en luftig og ultra-sprød konsistens. Panko er yderst velegnet til friturestegning.

Bonus-info: Navnet panko stammer oprindeligt fra Portugal, hvor japanerne i sin tid lærte at bage brød af portugiserne. Pan stammer fra det portugisiske ord Pão = brød og det japanske ko betyder mel.