
Jeg kan lide at røre yoghurt med lidt harissa, hvidløg og olivenolie.
Men du kan sagtens servere yoghurt og harissa hver for sig, hvis ikke alle kan lide det spicy.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 230 grader varmluft.
Skær aubergine i aflange skiver og peberfrugt og løg i grove både.
Læg alle grøntsagerne på bagepapir på en bageplade, og dryp dem med olivenolie (vær gavmild på auberginen). Krydr med salt, og bag dem i den varme ovn, til de er møre og gyldne. Vend dem evt. undervejs. Auberginen skal have ca. 12 min., og de andre grøntsager lidt mindre tid.
Form kødet, så der bliver 1 bøf pr. pers. Steg dem i olie på en varm pande i ca. 3-4 min. på hver side, til de er gyldne og akkurat gennemstegte, og krydr med salt og peber.
Smag yoghurten til med lidt harissa, revet hvidløg, salt og lidt olivenolie.
Snit salat, og varm pitabrød i den varme ovn.
Fyld pitabrød med bagte grøntsager, salat, dressing og bøf, og servér straks.
Harissa er egentlig en chilisauce, der bruges i det nordafrikanske køkken. Vi har lavet en tør version, der blot skal blandes med 1/3 af henholdsvis vand, citronsaft og olivenolie. Bland chilipastaen til den konsistens, der passer dig.
Harissa indeholder: 20% sød paprika, 20% spidskommen, 15% chili, 15%koriander, 10% kommen, 10% hvidløgspulver, 10% pebermynte.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften