0
Quesadillas med schriacha-stegt gris og bønner, dertil kålsalat med koriander & queso fresco fra Onsild mejeri

Quesadillas med schriacha-stegt gris og bønner, dertil kålsalat med koriander & queso fresco fra Onsild mejeri

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

En quesadilla er en tortilla, oftest en hvedemels-tortilla, men ofte også en majstortilla, som er fyldt med ost og derefter grillet eller stegt.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
hakket grisekødsriracha saucerøde kidneybønner
1 min.
Gris:

Kom bønnerne i en sigte, og skyl dem med koldt vand. Lad dem dryppe af. Steg det hakkede kød i lidt neutral olie på en brandvarm pande i et par minutter, til det er godt brunet af. Kom de drænede og skyllede bønner ved, og rist dem med i 2-3 minutter. Kom schriacha chilisauce i (pas på, den er stærk, så prøv dig frem til din ønskede styrke). Smag til med salt, peber samt en smule sukker. 

queso fresco fra Onsild mejeriMajstortillas – Tlayuda - Nixtamalsnittet spidskål
5 min.
Quesadillas:

Tør panden, hvorpå du stegte kødet, med lidt køkkenrulle, og kom lidt olivenolie på. Kom en tortilla på panden, og lad den stå på 2/3 styrke. Fordel lidt smuldret ost på tortillaen. Steg den i et minuts tid, kom det stegte kød på, og drys med lidt af den snittede kål. Læg derefter endnu en tortilla på. Lad quesadillaen stege på den ene side, til osten smelter, mens du presser den let sammen med en paletkniv. Vend quesadillaen, når det er muligt, og steg den på den anden side, til den også er sprød på denne side. Tilføj evt. lidt ekstra olivenolie.

Gentag, til du har brugt alle tortillas og alt fyldet. Hold evt. de første lune i en ovn, indtil alle er færdige.

koriandersnittet spidskållime
20 min.
Anretning:

Server, det sidste spidskål vendt i en smule limesaft, sukker og olivenolie, drysset med plukket koriander. Har du lidt ost til overs, kan du smuldre det og drysse over. 

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Queso fresco er en lækker sag, som vi og Grand Fromage selv har udviklet i samarbejde med det lille landsbymejeri i Onsild i Nordjylland. Ideen blev født da vi var på udkig efter en dansk ost, der mindede om den mexicanske Oaxaca ost "queso fresco". Osten fremstilles af økologisk mælk fra køer der bl.a græsser på engdragene langs Gudenåen. Ostens oprindelse er Mexico og Sydamerika hvor den anvendes i mange retter. Osten er mild og med en fin mælkesmag, hvilket også gør den egnet til stegning.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?