0

Raspstegt mørksej med ærtestuvning og stegt spidskål

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Slankemad

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

kartofler
1 min.
Kog kartoflerne

Sæt en kasserolle med saltet vand over at koge. Skræl eller skrub kartoflerne.

Kom kartoflerne i vandet, og vær opmærksom på, at vandet kun lige netop skal op at simre. Kog kartoflerne i ca. 10 min., til de er møre. Sluk for blusset, og lad kartoflerne hvile i vandet 5 min. længere, før du hælder vandet fra.

ærter, frostgrøntsagsbouillonfløde 9%skalotteløg
5 min.
Rør stuvningen

Hak løget fint og overfør til en kasserolle med 1 tsk. olie pr. person. Steg løgene gennemsigtige under omrøring i ca. 5 min ved lav varme.

Tilsæt bouillonen og 1 tsk. mel pr. person og rør det godt ud i løget. Tilsæt fløden og lad varm det op, indtil det får en cremet konsistent. Sluk for varmen.

Lige før servering, kommes ærterne i fløden og varmes op. Smag til med salt og peber.

mørksejfilet uden skindpanko rasp
15 min.
Panér fisken

Lav 3 dybe tallerkener med hver især hvedemel, mælk og rasp. 

Skær fisken i portionsstørrelser og krydr med salt. Varm en pande op ved middelhøj varme.

Vend stykkerne i først hvedemel, mælk og til sidst raspen. 

Steg fisken i 1 spsk. olie pr. person i ca. 2-3 min. på to sider, indtil raspen får godt med farve og fisken begynder at flage.

spidskål
25 min.
Steg kålen

Varm en pande op ved middelhøj varme. Flæk kålen i kvarte, og steg dem i 1/2 spsk. olie pr. person på skæresiden i 3-4 min., indtil de har fået godt med farve på begge sider. Krydr dem godt med salt.

30 min.
Anretning

Servér stuvningen i bunden af en tallerken og anret fisken, kålen og kartoflerne henover.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Panko er en rasp lavet på en speciel type japansk hvidt brød uden skorper. Panko laves nemlig oprindeligt af brød bagt ved at føre elektrisk strøm gennem dejen, hvilket giver brød uden skorper.  Panko er velegnet til at give en skøn, sprød panering da panko har lidt større og mere ukurante krummer end almindelig rasp. Det giver raspen en luftig og ultra-sprød konsistens. Panko er yderst velegnet til friturestegning.

Bonus-info: Navnet panko stammer oprindeligt fra Portugal, hvor japanerne i sin tid lærte at bage brød af portugiserne. Pan stammer fra det portugisiske ord Pão = brød og det japanske ko betyder mel.